Ga naar inhoud
Expertise

BIM – Building Information Modelling

En de wereld van digitalisering

BIM: een sleutelpositie

Overal waar gewerkt wordt, worden enorme hoeveelheden data verwerkt. Data vormt de kern van elke organisatie en digitalisering wordt elke dag van groter belang; ook in projecten. Het effectief omgaan met data vereist een gestructureerde aanpak en strategie. Met BIM definiëren we welke data nodig is, zetten we een een solide data-infrastructuur op en stimuleren datagedreven denken. Zo profiteert je project optimaal van de waarde die data biedt.

Wij verbeteren met BIM de samenwerking en communicatie tussen verschillende disciplines en partners. Zo werken projectteams effectiever, besparen we kosten en voorkomen we fouten in de realisatiefase. Zo zorg je ervoor dat je alles uit BIM én je project haalt.

BIM in alle fases van jouw project

BIM is in de hele levenscyclus van een bouwwerk of asset toepasbaar. Van coördinatie tot 4D planning tot implementatie. Onze BIM-specialisten staan klaar om je te ondersteunen bij:

  • BIM Coördinatie: nadat alle afspraken en doelen op papier staan, is het de verantwoordelijkheid van de BIM-coördinator om de digitale informatie in iedere fase (SO-VO-DO-TO-UO-As Built) te verifiëren en valideren aan de hand van de gemaakte afspraken en eisen van de opdrachtgever.
  • Informatiemanagement: de verzameling en verwerking van data en documenten en het structureren van de communicatie hierover.
  • 3D modelleren: We maken een digitaal model van de ruimte, een bouwwerk of procesinstallatie. Hierdoor kunnen projectteams de ruimtelijke aspecten van het project, zoals de gebouwcomponenten, de terreinomstandigheden en de omgeving, beter begrijpen en plannen.
  • 4D planning: 3D kennen we, 4D voegt er een nieuwe dimensie aan toe: tijd. Bij 4D planning wordt de bouwplanning gekoppeld aan het BIM-model. Om tijdswinst op te sporen, wordt elke activiteit toegewezen aan een specifieke tijdsperiode, met begin- en einddata.
  • Virtual- en Augmented Reality: Stap met Virtual Reality (VR) in een virtuele tour door het project en bekijk de impact van bouwactiviteiten. Met Augmented Reality (AR) plaatsen we digitale ontwerpen in de ‘echte wereld’. Zo kunnen we op bouwlocaties nauwkeurige controles uitvoeren.

Implementatie van BIM in je organisatie

Naast het begeleiden en aansturen van projecten helpen wij organisaties ook met de implementatie van BIM. Bijvoorbeeld met een pilotproject om zo de organisatie langzaam te laten wennen aan het proces vanuit een praktisch oogpunt. Van het opstellen van de benodigde documenten tot het bijscholen van personeel, wij ontlasten je hier volledig in.

Bouwen op expertise met CLAFIS

In de industriebouw, woningbouw, energie, procestechniek of in de infrastructuur: waar met data wordt gewerkt, is digitalisering met BIM van grote toegevoegde waarde. Met jarenlange BIM-ervaring in verschillende werkgebieden, helpen we je met het structureren en digitaliseren van projecten. Hoe we dat doen?

  • Door voorop te lopen in de digitale wereld. Onze specialisten kennen de nieuwste ontwikkelingen op gebied van BIM
  • We gaan flexibel en softwareonafhankelijk voor je aan de slag. Little BIM, big BIM, OpenBIM of Closed BIM? We bepalen samen wat het beste past
  • We gaan voor duurzame inzetbaarheid van data

Flexibel samenwerken, korte lijnen

Specifieke taken uitbesteden of juist het gehele projectbeheer aan ons overlaten? We gaan samen kijken welke manier van werken het beste past bij jouw proces. Jij behoudt de controle over je eigen plan, ontwerp en uitvoering. Ondersteuning nodig voor een kort project of langdurig de hulp nodig van een heel team? Projectmatig, via detachering of zelfs met een hybride site based team gaan wij met jouw uitdaging aan de slag.

Onze opdrachtgevers

Welke expertise sluit nog meer aan bij je plannen?

Het uitvoeren van een BIM-project vereist een multidisciplinaire aanpak. Dit bieden we door het te integreren met verschillende expertises. We passen hierdoor BIM toe bij een scala van projecten en voor een grote variatie aan opdrachtgevers.

Neem contact met ons op voor meer informatie over specifieke expertises of om te bespreken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.

Bekijk al onze expertises

"*" indicates required fields

Meer informatie?

Vul het formulier in of neem direct contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelgestelde vragen

Iedere organisatie is verschillend, daarom is het toepassen van BIM binnen een organisatie iedere keer anders. Door goed te luisteren naar de wensen van de opdrachtgever en samen te werken aan oplossingen, kan CLAFIS op maat gemaakte diensten leveren die voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever.

De vraag is niet wat je ermee kunt, maar wat je er mee wil! De basis van ieder BIM-proces is het stellen van doelen. Welke informatie moet er opgeleverd worden om deze doelen te behalen? Vervolgens dient dit vastgelegd te worden en daarvoor gebruiken wij het Model Informatie Protocol en de Informatie Leverings Specificatie (ILS).

Jazeker. In dat geval zullen wij gebruik maken van een 3D scan en middels de pointcloud die daaruit voortkomt de 3D informatie opzetten. Maar ook hier geldt, wel van te voren duidelijke afspraken maken!