04 oktober 2018 Werken bij CLAFIS

In de rubriek Aan het woord kom je meer te weten over onze collega’s en wat zij nu precies doen binnen CLAFIS. Aan het woord is André Hof, Business Consultant Maritiem.

André Hof

Vanaf wanneer werk je bij CLAFIS en hoe ben je zo bij CLAFIS terecht gekomen?
Ik ben via Dolf Eggink in contact gekomen met CLAFIS. Hij wilde graag eens met mij om tafel. Op dat moment zat ik in mijn laatste maand bij mijn vorige werkgever. Ik was, zoals dat heet, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik vertelde hem daarom dat het maken van een afspraak geen toegevoegde waarde zou hebben als hij voor business zou komen. Dolf vond het reden te meer om wel af te spreken. Dus dat hebben we gedaan. Na een aantal goede gesprekken heeft dit erin geresulteerd dat ik op 3 september bij CLAFIS aan de slag ben gegaan als Business Consultant Maritiem.

Wat doe je binnen CLAFIS?
We brengen binnen de maritieme sector een totaal nieuwe dienst, CLAFIS Maritieme Consultancy, op de markt. Door mijn ervaringen in de maritieme wereld zie ik heel goed de toegevoegde waarde van deze nieuwe dienst. Wanneer een scheepseigenaar een nieuw schip wil bouwen of een bestaand schip wil ombouwen, neemt hij vaak als eerste contact op met een scheepswerf. Vanaf dat moment is de scheepswerf de hoofdaannemer en moet hij naast het bouwen van een casco ook de juiste keuzes maken in alle verschillende technische componenten die nodig zijn om het schip uiteindelijk te laten functioneren volgens de verwachtingen van de scheepseigenaar.
Mijn ervaring is dat veel scheepswerven, door de complexiteit van de huidige techniek, hier niet altijd de juiste keuzes in (kunnen) maken. Vormen van een design specification of een duidelijke omschrijving waar alle installaties aan moeten voldoen ontbreken bijna altijd. Hierdoor functioneert het schip uiteindelijk niet volgens de wens verwachtingen van de scheepseigenaar en lopen projecten uit de planning (wat extra kosten voor nagenoeg alle betrokken partijen oplevert). Het negatieve sentiment dat hier vaak bij komt kijken, is voor geen van de betrokkenen een gewenste situatie. Niemand zit te wachten op ontevreden klanten en slechte publiciteit. In sommige gevallen kan het schip niet worden opgeleverd, omdat ze niet voldoet aan de geldende regelgeving. Dit kan zelfs resulteren in faillissementen van betrokken partijen.

Hoe pak je dit aan?
Ik wil samen met mijn maritieme collega’s binnen CLAFIS de scheepseigenaren en scheepswerven ondersteunen om in het voortraject van een project de juiste keuzes te maken binnen de verschillende technische componenten. Deze dienen allemaal goed op elkaar afgestemd te zijn. De eisen waaraan alle techniek dient te voldoen, willen we in een duidelijke omschrijving weergeven in een besteksvorm design specification. Met deze design specification kan een scheepswerf de markt op gaan om aanbiedingen van verschillende bedrijven te ontvangen. In deze fase kunnen wij ook een ondersteunende rol vervullen. Deze uitvraag kunnen wij initiëren en de aanbiedingen die wij ontvangen toetsen op de eisen zoals ze zijn omschreven in design specification. Aan de hand van de toetsing aan de gestelde verwachtingen kunnen we een juiste prijs/kwaliteitverhouding opmaken (geen appels met peren vergelijken). Na deze toetsing kunnen wij de scheepswerf adviseren welke partijen geselecteerd dienen te worden als projectpartner om het schip te gaan bouwen. Nadat alle partijen gecontracteerd zijn, kunnen wij ook nog de een projectmanagementrol tijdens de bouwperiode voor de scheepswerf vervullen. In deze fase zullen wij bouwvergaderingen voorzitten, planningen monitoren en afstemming zoeken waar nodig. Daarnaast controleren we of de techniek die wordt geïnstalleerd voldoet aan de design specification. Dit alles moet er uiteindelijk toe leiden dat een schip binnen de gestelde planning, binnen budget, functionerend volgens de gestelde eisen en regelgeving en naar tevredenheid en verwachtingen van de opdrachtgever kan worden opgeleverd.

Wat moeten we nog meer van je weten?
Ik ben al bijna dertig jaar getrouwd met een hele lieve vrouw en we hebben twee zonen. Beide zijn inmiddels uitgevlogen, zodat we het huis helemaal voor onszelf hebben met onze twee honden. Ik ben een actief persoon en ga een uitdaging niet uit de weg.

Wat doe je als je niet bij CLAFIS bent?
Naast mijn werk heb ik een lieve vrouw die mijn aandacht verdient. Ik vind het leuk om af en toe een rondje te gaan golfen en ben altijd wel bezig in onze tuin of aan het klussen in ons huis. Een sport waar mijn interesse naar uit gaat is Formule 1. Deze interesse heb ik samen met onze oudste zoon. Samen kijken voor de televisie, op het circuit of in de Ziggo studio. Daar kunnen we erg van genieten. Ook vind ik het leuk om nieuwe dingen op te zetten. Vorig jaar heb ik een stichting opgericht die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt en stimuleert. Hiervoor hebben we verschillende programma’s in het leven geroepen, waardoor ze uiteindelijk weer actief worden op de arbeidsmarkt. Ik ben zelf voorzitter van deze stichting.

Waar word je blij van?
Waar ik blij van word is een heerlijke vakantie in Oostenrijk. Dit is toch wel ons favoriete vakantieland. Wanneer we door de bergen lopen kan ik helemaal tot rust komen en eindeloos genieten van het uitzicht.

Waarin maakt CLAFIS voor jou het verschil?
Ik zocht een werkgever die ambitieus is en kijkt naar mogelijkheden die er liggen of kunnen ontstaan binnen de markten waarin ze werkzaam is. Ik heb een aantal gesprekken gehad, op verschillende vestigingen en met verschillende personen. Wat mij heeft overtuigd om voor CLAFIS te kiezen is de passie en het enthousiasme waarmee de personen die ik gesproken heb praten over hun werk en over CLAFIS. Het ondernemerschap en het eigenaarschap wordt ook diep in de organisaties gelegd. Dit is een kostbaar goed dat alle collega’s binnen CLAFIS mogen koesteren. Dit is namelijk niet iets vanzelfsprekend.

Lees hier verder over CLAFIS. Wil je meer weten over de expertise Maritiem? Kijk dan op onze expertisepagina. Lijkt het je leuk om bij CLAFIS te komen werken? Heb je vragen of wil je gewoon even bijkletsen over ons vak? Kijk dan op Werken bij CLAFIS.