12 september 2017 Persberichten

CLAFIS Ingenieus is de trotse eigenaar van het van oorsprong uit de 14e eeuw stammende Presickhaeffs Huys in Arnhem. De oud eigenaren Trix & Rees, van het gelijknamige Arnhemse modehuis, en CLAFIS directeur Bert Jonker tekenden eind augustus de koopovereenkomst. De overdracht zal op 2 januari 2018 plaatsvinden. CLAFIS komt hiermee snel een stap dichter bij haar eigen ambitie om binnen afzienbare tijd al haar zeven vestigingen in eigen monumentale panden onder te brengen. Krap vier maanden geleden kocht CLAFIS de oude watertoren van Enschede waarmee de stand van het eigen vastgoed nu op vijf is komen te staan.

Zeven jaar geleden koopt CLAFIS haar eerste monumentale object. De oude ambachtsschool in Heerenveen wordt in eigen beheer duurzaam gerenoveerd tot een multifunctioneel complex. Al snel volgt de aankoop van het oude NS station in Soestduinen (2013), de Alkmaarse Watertoren (2015) en in mei van dit jaar de watertoren van Enschede. Ook deze drie panden zijn, of worden, door het ingenieursbureau onderworpen aan grote renovaties waarbij multifunctioneel gebruik voorop staat.

Duurzaamheidsvisie

Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie is essentieel in de duurzaamheidsvisie van CLAFIS. Met de aankoop en het onderhoud wil het ingenieursbureau haar visie versterken dat technische innovatie en groei goed mogelijk zijn zonder oog te verliezen voor wat de historie meegeeft. Net als in de overige vier monumentale panden die CLAFIS in eigen beheer heeft zal ook Het Presickhaeffs Huys een woonfunctie krijgen, plaats gaan bieden aan een restaurant en ruimte geven aan het Arnhemse kantoor van CLAFIS.

Middeleeuws monument

Het Presickhaeffs Huys is één van de weinige middeleeuwse monumenten die in Arnhem bewaard is gebleven. De trapgevel, de kapconstructie en de fundamenten dateren nog uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft eeuwenlang gefungeerd als woonhuis voor de gegoede burgers van de stad. In 1795 wordt het pand als koffiehuis in gebruik genomen. Het blijft een horecagelegenheid tot 1944. In de jaren 1920 tot 2005 wisselt het pand meerdere malen van eigenaar. Het Presickhaeffs Huys wordt in die jaren gerestaureerd en verhuurd aan verschillende instanties. In 2005 verkoopt de gemeente Arnhem het pand aan modeontwerpsters ‘Trix & Rees’ die er hun hoofdkantoor vestigen.

Ervaren

Het ingenieursbureau mag inmiddels spreken van ervaring als het gaat om innovatieve renovatie van monumentaal erfgoed. De grootscheepse verbouwing gaf de Technische School (1908) in Heerenveen naast kantoorfunctie ook een woon- en horecabestemming. Het culinaire restaurant ‘Het Ambacht’ is gevestigd aan de voorzijde van het pand. Een mooi technisch én historisch detail is dat de originele kranen en meters van het oude laslokaal in de tegenwoordige keuken nog zichtbaar zijn.

In het voormalige NS station van Soestduinen (1863) heeft CLAFIS op de eerste en tweede verdieping haar kantoren gevestigd. Op de begane grond zit sinds 2015 het zeer sfeervolle en inmiddels vrij bekende Italiaanse Osteria ‘Stazione Pazzo’. Het restaurant ademt de sfeer van een oude stationshal. De Alkmaarse Watertoren (1900), een bouwwerk van maar liefst 500.000 stenen,  werd in 1990 al gerestaureerd en omgebouwd tot bijzonder kantoorpand. Sinds de aankoop in 2015 huist onder andere de Noord Hollandse vestiging van CLAFIS in de toren. Ook is het de wens om het reservoir en het op de bovenste verdieping gelegen paviljoen geheel te vernieuwen.

De plannen voor de watertoren in Enschede laten naast kantoorfunctie, onder andere voor CLAFIS zelf,  ook mooie appartementen én een culinair restaurant op de bovenste verdieping zien.