02 januari 2023 In de media

Onderstaand artikel is uit het ondernemersbelang Nijmegen-rivierenland. (vanaf pagina 10)

CLAFIS, altijd op zoek naar meerwaarde voor collega’s en klanten

Het ingenieursbureau heet CLAFIS Ingenieus, dus met een woordgrapje in de naam, voor degene die goed leest. Daarmee typeert CLAFIS zichzelf als ‘net even anders’. Onlangs verruilde het ingenieursbureau het oude pand in de Arnhemse binnenstad vanwege groei voor een nieuwe locatie aan de Velperweg in dezelfde stad.

De nieuwe kantoorruimte maakt intensievere multidisciplinaire samenwerking tussen collega’s mogelijk. CLAFIS benadrukt met de verhuizing ook de regionale aanpak: werk, dicht bij de klant en weten wat er speelt om zo de beste dienstverlening te kunnen bieden.

ORIGINEEL

“CLAFIS is afgeleid van het Latijnse ‘clavicula’, wat zoveel betekent als ‘sleutelbeen’. Dat drukt precies uit wat wij willen zijn: een verbindingsstuk tussen collega’s en onze klanten”, zo verklaart Ronald Spekle, Sectormanager Infra, Water, Gebouwen & Energie, “We zijn geen traditioneel ingenieursbureau, we werken op basis van volwaardig partnerschap met onze klanten aan ingenieuze oplossingen. Eigentijds en als het even kan met een originele twist.” Die band met de klant werd onlangs nogmaals benadrukt in trainingssessies. Vaak zijn deze gericht op het eigen personeel. CLAFIS koos ervoor om ook klanten daarbij uit te nodigen en te betrekken. “De achterliggende gedachte is dat we naast de klant staan en samen naar oplossingen zoeken.

Door met elkaar in gesprek te zijn, komen we tot een goed product of dienst. Dat vraagt van ons een grote mate van transparantie. Best spannend, maar het levert juist een gezond partnerschap op”, vervolgt hij. De medewerkers van CLAFIS gaan zelfs nog een stap verder in dat partnerschap. “Het vertaalt zich namelijk ook richting concullega’s. Vanuit diverse niches werken wij samen op projectbasis waarin we nog meer meerwaarde creëren voor onze klanten.” Ronald Spekle omschrijft dat als een kwestie van kleur bekennen en opbouwen van netwerkorganisaties.

VESTIGINGEN

CLAFIS startte in 2004 als technisch detacheerder. Gaandeweg breidde de dienstverlening zich uit en werden steeds meer projecten in eigen beheer uitgevoerd. Het ingenieursbureau heeft inmiddels vestigingen in Groningen, Heerenveen, Alkmaar, Enschede, Eindhoven en Arnhem. De Arnhemse vestiging groeide van vier werknemers uit tot een team van 90 collega’s. Een brede populatie van specialisten aangevuld met projectmanagers, contract-, omgevings-, technisch managers en projectbeheersers. Ze werken in hybride vormen, zowel op kantoor, vanuit huis en op klant- of projectlocaties.

Collega’s ontmoeten elkaar op kantoor om samen te werken aan projecten. “We creëren hier een inspirerende werkomgeving. Hebben spreekkamers om met klanten in gesprek te gaan, er zijn ruimtes voor digitaal overleg én collega’s kunnen elkaar opzoeken op de werkvloer. Ons pand is goed bereikbaar per auto, er zijn elektrische laadpalen. En er is een treinstation op loopafstand”, vertelt Ronald Spekle over de nieuwe locatie.

LOKAAL ONDERNEMERSCHAP

De zes vestigingen verspreid over het hele land geven wat Ronald Spekle betreft goed aan waar CLAFIS voor staat: “We zijn een ingenieursbureau met een scherp oog voor lokaal ondernemerschap. In gesprek gaan met lokale mensen, bedrijven en partners. In het hele land, en dus ook in de regio Arnhem- Nijmegen, willen we gezien worden. Voor dat laatste biedt dit nieuwe pand alle gelegenheid. De regionale aanpak maakt aanbestedingen mogelijk met kennis van wat er in de directe omgeving speelt. Social return, duurzaamheid en bijdragen aan de samenleving kunnen nauwkeurig worden afgestemd op de plaatselijke situatie en worden ingevuld. Dit vinden wij erg belangrijk.”

MULTIDISCIPLINAIR

Steeds vaker vormen zich binnen het kantoor multidisciplinaire teams. “Het begint vaak in een niche, met een specifieke opdracht, maar gaandeweg haken steeds meer  collega’s en specialismen aan. Samen zijn we in staat om een compleet beeld te verschaffen waardoor ‘waste’ voorkomen wordt. Door proactief op een project in te spelen ontzorgen we onze klanten en blijven we onze medewerkers uitdagen”, weet Ronald Spekle. Hij geeft een eenvoudig voorbeeld: “Als je een nieuwe woonwijk ontwerpt en je legt trottoirs aan en plaatst straatmeubilair, dan moet je die aanleg flink verstoren als er nog niet is nagedacht over de verlichting. Dat kost veel extra geld. Door aan de voorkant hierover na te denken en hierin opdrachtgevers te adviseren kom je tot juiste faseringen in projecten.”

GEBIEDSONTWIKKELING

CLAFIS denkt mee over gebiedsontwikkeling van eerste concept tot uitgewerkt plan. Ronald Spekle noemt onder andere de complete renovatie van een gemaal in Terwolde: “Werktuigbouwkundigen, automatiseerders, technisch specialisten en contract aanbesteders van ons bureau werkten mee om het gemaal weer up-to-date te krijgen. Maar we hebben ook een landschapsarchitect aan ons team toegevoegd. Hiermee zorgen we voor een inpassing in het landschap met als doel om een multifunctionele bestemming van het gemaal inclusief de omgeving te creëren. Wij formuleren alle eisen, zodat het waterschap en juiste aanbesteding uit kan zetten. De uitvoering gebeurt in samenwerking met partners.” Ook voor infrastructurele werken zoals bruggen en rotondes heeft CLAFIS een multidisciplinaire werkwijze.

PROJECTEN

Op de website van CLAFIS zijn verschillende aansprekende projecten te vinden. Zo ontwikkelde een adviseur luchtkwaliteit met haar team maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad Nijmegen te verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van metingen en rapportages over de luchtkwaliteit. In de Waalsprong werken deskundigen van CLAFIS aan de ontwikkeling van nieuwe woonwijken. CLAFIS heeft onder andere het contractmanagement gevoerd en bouwteambegeleiding gedaan voor realisatie van een innovatieve vispassage bij Doesburg. Verder is CLAFIS bijvoorbeeld partner van Rijkswaterstaat op het gebied van contractmanagement en projectbeheersing. Meer referenties zijn te vinden op de website van CLAFIS.

AMBITIE

Ronald Spekle én CLAFIS hebben veel ambitie. De potentie is er absoluut om de komende jaren door te groeien tot het meest aantrekkelijke ingenieursbureau. “Dat gaat lukken door goed werkgeverschap gecombineerd met het aanbieden van totale dienstverlening aan onze klanten. Betrokken, mensgericht en gedreven. Die combinatie wil ik graag uitdragen. Zo willen we zichtbaar zijn in de markt.”