Hoogwatergeul Veessen

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld zorgt bij extreem hoogwater voor een waterstad daling van 71 centimeter op de IJssel en voorkomt daarmee overstromingen van de dorpen en steden langs de IJssel.

Vanaf begin 2014 is CLAFIS betrokken bij het project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Als onderdeel van het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivieren, realiseert Combinatie IJsselweide (Boskalis en Van Hattum en Blankevoort), in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe het project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld zorgt bij extreem hoogwater voor een waterstandsdaling van 71 centimeter op de IJssel en voorkomt daarmee overstromingen van de dorpen en steden langs de IJssel. De hoogwatergeul, met een breedte tussen de 500 tot 1500 meter, wordt niet gegraven maar ontstaat door de aanleg van twee dijken van circa 8 kilometer lang.

De geul krijgt een inlaat bij Veessen en een uitlaat bij Wapenveld. Over de inlaat en de uitlaat komen bruggen, die ervoor zorgen dat het gebied tussen de hoogwatergeul en de IJssel bereikbaar blijft wanneer de geul in gebruik is. Met het contract is een aanneemsom van circa EUR 75 miljoen gemoeid.