Nieuws

CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team aan de leiding in WK-stand Solar Race

Het Friese team van Clafis Victron Energy gaat in de strijd om de wereldtitel Solar Boat Race in de Topklasse aan de leiding. In Leeuwarden werd dit weekeinde de derde overwinning in vier wedstrijden behaald.

Alleen in Groningen was eerder deze week TU Delft winnaar. De zonneboot van de Leeuwarder NHL staat in het klassement zesde. De laatste WK-races worden deze week gevaren in het Franse Monaco.

In de A-klasse staat het zelfstandige studententeam van Sunflare uit Drachten bovenaan in het tussenklassement. In de achtervolging verdrong Van Hall/Nordwin College de boot vanFries Poort Leeuwarden (Skipper) van de tweede plaats. Dat laatste team vaart met een exemplaar met zelfgebouwde zonnepanelen, die veel gewicht besparen.

Biocomposiet in de romp

De achttien studenten van Van Hall/Nordwin verduurzaamden hun boot door biocomposiet te gebruiken voor de romp in plaats van carbonvezel. Dat past goed in het duurzame doel van de Elfwegentocht. In het kader daarvan keerden de zonnebootracers twee dagen terug naar Leeuwarden, waar de zonnebootstrijd twaalf jaar geleden begon.

Us Boat (Friesland College/Techno Lyceum) en Synnergie Solarteam (Friese Poort) staan respectievelijk achtste en elfde in de A-klasse. Ook deze klasse vaart nog in Monaco.

Leeuwarder Lyceum

Bij de jeugd van Young Solar Teams werd het Leeuwarder Lyceum Nederlands kampioen.

In Leeuwarden werd door 56 boten met 10 nationaliteiten gevaren. Bij een sprintwedstrijd werd een topsnelheid van 53 kilometer per uur gehaald.

Bron: Leeuwarder Courant