Nieuws

CLAFIS zoekt het hoog en droog

De vakgroep Operations van Innofood is woensdag 15 mei bijeengekomen op het nieuwe onderkomen van CLAFIS in Enschede. De ingenieursorganisatie heeft de watertoren uit 1890 -Hoog en Droog genaamd- op een creatieve wijze verbouwd zodat er inspirerende werkplekken ontstaan. De tien aanwezige vakgroepleden moesten uiteraard voorafgaand aan de vergadering eerst even de circa 45 meter hoge toren beklimmen. CLAFIS benut voorlopig alleen de onderste drie verdiepingen. Voor de ruimte daarboven worden plannen ontwikkeld.

Commercieel projectmanager Food en Pharma Gijs Rikhof introduceerde het bedrijf aan de vakgroepleden. De onderneming heeft 450 specialisten in dienst verdeeld over acht kantoren in Nederland. Food (en pharma) is slechts een van de tien sectoren waar CLAFIS actief is. Maar in Oost Nederland is de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke opdrachtgever. Verschillende Innofoodleden hebben al gebruik gemaakt van de diensten van de ingenieurs.

Procestechnoloog Theo Rijsewijk van CLAFIS presenteerde de resultaten van een energiebesparingstraject dat recent bij een Innofoodbedrijf is verricht. Dat gaf veel stof voor discussie. Die verbrede zich gaandeweg, want naast energiegebruik zijn er andere aangrijpingspunten tot het verbeteren van bedrijfsprocessen. Bestaande programma’s als TPM, SixSigma etc. zijn vaak erg zwaar of maar beperkt toepasbaar voor voedingsmiddelenbedrijven van mkb-formaat. Daarom is het idee geopperd om binnen de vakgroep een afgeleide aanpak te ontwikkelen waarmee de bedrijfsprocessen van de aangesloten bedrijven onder de loep genomen kunnen worden. De resultaten van die scans kunnen vervolgens in de bijeenkomsten van de vakgroep worden besproken. Een werkgroep gaat dit idee uitwerken.