Nieuws

Clafist Herman Bultsma deelt expertise ‘hygiënisch ontwerpen’ tijdens Symposium VCCN

Een fabriek, gebouw of machinepark ontwerp en bouw je één keer. En dus moet het in één keer goed. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw (green field) of het aanpassen van een bestaand pand (brown field), moet je rekening houden met ontelbaar veel zaken. Zo ook alle manieren om volledig hygiënisch in de fabriek te werken. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de voorbereiding alle belangrijke zaken meeneemt, zodat je – als het project is opgeleverd – niet voor onaangename verrassingen komt te staan?

Daarover sprak Projectmanager, Herman Bultsma van CLAFIS op het Nationaal Symposium Contamination Control dat georganiseerd werd door het VCCN (Vereniging Contamination Control Nederland). Op dit symposium kwamen vele (internationale) experts op gebied van hygiëne en contamination control samen om hun kennis te delen.

Herman Bultsma werd niet zomaar door het VCCN uitgenodigd om op het Symposium te spreken. Als Projectmanager stuurt Herman al jaren voor verschillende opdrachtgevers allerlei grote projecten aan: bijvoorbeeld bij Ravensberger Food, Danone Nutricia en voor de marktleider op gebied van vleesvervangers, Vivera. Grote opdrachtgevers met grote belangen. Herman is bij nieuwe projecten betrokken van de eerste uitwerking van de ideeën tot de daadwerkelijke uitvoer en de oplevering van het project.

Hygiënisch ontwerpen: geen ‘afterthought’

Contamination control betekent in grote lijnen het voorkomen van besmetting. In de voedselindustrie is hygiëne vanzelfsprekend van groot belang. Besmetting kan ontstaan via mensen, maar bijvoorbeeld ook via machines, vervuiling of verpakkingsmateriaal. Hoe hygiënischer het gehele productieproces, hoe kleiner de kans dat micro-organismen hun weg weten te vinden tot het product. En hoe beter het productieproces dus is geregeld, hoe langer de houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld wordt. En dat is tegenwoordig steeds belangrijker.

We willen graag minder zout, minder suiker en minder conserveermiddelen in ons eten. En toch willen we dat onze voeding zo lang mogelijk vers blijft. Een uitdaging. Hoe minder conserveermiddelen aan ons eten wordt toegevoegd, hoe belangrijker het is om op andere manieren de houdbaarheid te verbeteren. Dan wordt een hygiënisch productieproces van groot belang.

Hoe pak je dat aan? Daar heeft Herman met al die jaren ervaring inmiddels een helder antwoord op: bouw je iets nieuws, zorg er dan voor dat je vanaf het begin alle relevante disciplines en specialisten aan boord brengt. Door vanaf de start te kiezen voor een integrale aanpak, lever je een eindproduct dat gemakkelijk onderhouden kan worden; efficiënt en goed schoon te maken is; kosteneffectief en aan alle technische eisen voldoet. Want, wie zich grondig voorbereidt, hoeft later niet te denken: Oh ja. Dat had eigenlijk anders gemoeten.

Interessant?

Benieuwd wat de mensen van CLAFIS nog meer te bieden hebben? We drinken graag een bak koffie met je. Herman, maar ook andere specialisten, helpen je graag verder op gebied van Projectmanagement, Projectleiding, Technische Dienst, Quality Assurance, Quality Control, Safety, Health en Environment. Ga naar clafis.nl of neem contact op met Commercieel Projectmanager Gijs Rikhof via 0621618421 of g.rikhof@clafis.com.