Nieuws

Expertisebijeenkomst Procestechnologie door de ogen van Adriaan

In maart werd de derde expertisebijeenkomst van Procestechnologie gehouden. Tijdens deze expertisebijeenkomsten delen collega’s hun kennis en kunde over hun vakgebied. Adriaan, Procestechnoloog bij CLAFIS vertelt hoe hij deze bijeenkomst heeft beleefd.

Vertel eens, sinds wanneer werk je bij CLAFIS?
Ik ben sinds september 2017 bij CLAFIS komen werken.

In Jip-en-Janneketaal, wat doe je precies?
Ik ben bezig met het verbeteren van processen. Als een klant bijvoorbeeld een uitbreiding wil van een fabriek of problemen ervaart bij productie, onderzoek ik hoe dit gerealiseerd of verholpen kan worden. Daarbij is onder andere de kennis van procestechnologen over het verloop van chemische reacties en het gedrag van gassen en/of vloeistoffen in het proces van belang. Dit kan zowel in de Food & Pharma en Oil & Gas industrie als in de consumer goods zijn. Hier in het noorden van Nederland zijn met name de Food en Oil & Gas sectoren groot.

Wat deed je hiervoor?
Hiervoor werkte ik als Procestechnoloog bij een aluminiumrecyclingfabriek in Farmsum. Daar hield ik mij dagelijks bezig met procesoptimalisatie door bijvoorbeeld minder gebruik te maken van hulpstoffen.

Een expertisebijeenkomst Procestechnologie, is dat interessant?
Jazeker! Omdat wij veel op locatie in opdracht van de klant werken, spreek je je collega’s niet dagelijks. Bij een expertisebijeenkomst heb je de kans om elkaar weer te ontmoeten. Je bespreekt waar je in je dagelijkse werkzaamheden tegen aanloopt en leert veel van elkaar.

Wat vind je van de CLAFIS expertisebijeenkomsten?
Ik vind het vooral leuk om te merken dat iedere Procestechnoloog, ook al hebben we nagenoeg dezelfde opleiding gehad, toch verschillende werkzaamheden heeft. Daarbij worden kennis en ervaringen gedeeld en zo werken we samen aan succes!

Hoe ziet team Procestechnologie er uit?
We zijn met 5 mannen. Een aantal werken op locatie bij één van onze opdrachtgevers in een productiefabriek.

Heb je er wat aan?
Ja, je kunt allereerst veel van elkaar leren. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten en ervaringen opgedaan in opleidingen, cursussen en verschillende opdrachtgevers. Daarnaast merk ik ook dat elke branche zo zijn verschillen maar ook overeenkomsten heeft. Beide zijn ook van toegevoegde waarde voor je vakkundige kennis.

Wat heeft je het meest verrast vandaag?
Vandaag hebben we twee leveranciers op bezoek gehad. Eén die gespecialiseerd is in regelkleppen en één die warmtewisselaars levert. De laatste vertelde over een type warmtewisselaar die beter bestand is tegen waterslag, als gevolg van drukpieken in condensaat. Tot nu toe wist ik niet van het bestaan hiervan!

Raad jij collega’s aan om deel te nemen aan de expertiseteams?
Ja, al was het alleen al om je directe collega’s wat vaker te ontmoeten. Daarnaast kan het haast niet anders dan dat je je kennis verbreedt of verdiept.

Wat was de raarste vraag, tot dit interview toe dan, die iemand over je baan stelde?
Haha dat moet wel Michiel Veenstra (radio dj bij NPO 3FM) geweest zijn toen ik een keer meedeed aan een prijsvraag. Toen ik zei dat ik werk als Procestechnoloog / Process Engineer. Vroeg hij mij wat voor processen ik dan wel niet ‘engineerde’…

Ook deelnemen aan een expertiseteam? Wij zijn altijd op zoek naar technisch talent. Kijk op Werken bij CLAFIS, hier vind je de nieuwste vacatures.