Nieuws

Op weg naar de optimale digitale werkplek

ICT: de schakel tussen techniek, proces en mens

Al van jongs af aan wist ik dat ik me de rest van mijn leven vast wilde bijten in de digitale wereld. Dat begon met mijn eigen Intel 486 computer. Ik sleutelde eraan,  installeerde er programma’s op, configureerde firewalls om de computer te beschermen. Soms ging dat goed, soms minder. Maar deze nieuwsgierigheid naar computers en het internet heeft me nooit verlaten.

‘Als het gaat om datalekken of cyberaanvallen is het niet de vraag óf het je gaat overkomen, maar hoe goed je bent voorbereid wanneer het komt’

Toen ik na de middelbare school een vak mocht kiezen, hoefde ik niet lang na te denken. Na een aantal jaren ICT-opleidingen te hebben gevolgd, begon ik aan de studie Informatiemanagement. Daar vond ik wat me qua werk echt boeit: hoe ICT de schakel kan zijn tussen techniek, proces en mens. Want uiteindelijk is dat waar het om draait. Bij CLAFIS startte ik eind 2019. Ik stelde mij één doel: de optimale digitale werkplek creëren. Dat is nooit af. En juist dat maakt mijn werk zo mooi. Bij een optimale digitale  werkplek hoort veiligheid, of ‘cyber security’ zoals we het binnen het vak noemen. Welke bedreigingen liggen op de loer? Zijn we hier voldoende tegen bestand? Want als het gaat om datalekken of cyberaanvallen is het niet de vraag óf het je gaat overkomen, maar hoe goed je bent voorbereid wanneer het komt. In een organisatie als het onze, verandert veel. We maken gebruik van veel verschillende systemen, programma’s, processen. Het is zaak om dit hele ICT-landschap beheersbaar en natuurlijk continu up-to-date te houden. Dat is de grootste uitdaging.

De hele organisatie mee

Er is één uitdaging die ik niet ondervind, in tegenstelling tot menig collega-ICT’er: dat is het overtuigen van het management en de organisatie. Bij CLAFIS wordt cyber security serieus genomen. Dat kunnen we binnenkort ook aan de wereld bewijzen. We treffen namelijk voorbereidingen voor het verkrijgen van een Cyber Security Certificaat. Opdrachtgevers weten dan zeker dat we veilig omgaan met data. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, zou je zeggen. Toch is de hoeveelheid cyberincidenten en datalekken bij bedrijven en overheden zo hoog dat het bijna elke dag in het nieuws komt. Om de cyberveiligheid te vergroten hebben wij allerlei documenten, protocollen, systemen en oefeningen opgetuigd en ingericht om te blijven verbeteren en eventueel bij te stellen. En voorzie ik iets wat mogelijk in de toekomst een probleem kan worden? Dan zorgen we met de hele organisatie dat we het in de kiem smoren. We wachten niet af. Want als het te laat is, zijn de gevolgen vaak groot.

Mensgerichte ICT

Die innovatieve blik en het hebben van een open vizier, is iets wat vele Clafisten met me delen. Dat is niet gek, want technici zijn vaak ook hobbymatig ICT’er. Dat blijkt niet alleen uit hun kennis, maar ook aan hun bereidheid om deze kennis te delen. Het komt vaak voor dat partners of opdrachtgevers met ons ICT-beleid in aanraking komen, en door een Clafist worden overtuigd óók zo te gaan werken. Prachtig is dat, want zo helpen we elkaar steeds een beetje verder. En je data en systemen zijn pas echt veilig als je partners en opdrachtgevers dat van hen ook goed beheren. Waar we bij CLAFIS in uitblinken, is onze mensgerichte aanpak. Dit probeer ik ook vanuit ICT altijd mee te nemen. Het mooiste van mijn vak is om mensen verder te helpen. Dat doe ik natuurlijk binnen de organisatie, maar waarom zou ik niet zo nu en dan een tip voor thuis meegeven? Het kunnen simpele dingen zijn zoals je wifi-wachtwoord regelmatig updaten, tweestapsverificatie gebruiken. Maar onlangs las ik ook het nieuws dat bepaalde hardware dat mijn collega’s thuis gebruiken kwetsbaar was geworden. Als ik zoiets signaleer, geef ik dat door. Dat heeft een aantal collega’s veel ellende gescheeld.

We zijn mooi op weg naar de optimale én maximaal veilige digitale werkplek. Ik blijf me nog wel even vastbijten in alles wat komt. Ps. Je hebt na het lezen van deze blog vast het idee gekregen dat ik de hele dag voorovergebogen voor mijn scherm zit. Niets is minder waar, gelukkig. Gisteren nog had ik de eer 32 nieuwe monitors van de bus van de bezorger een paar verdiepingen omhoog te mogen tillen. Ook dat is ICT.