Ga naar inhoud
Expertise

ATEX

Grip op veiligheid

Meer informatie?

ATEX, op weg naar een veilige productieomgeving

ATEX heeft het doel om de veiligheid en gezondheid van werknemers in gebieden met explosiegevaar te waarborgen. Op alle plekken waar poeder of droge stof als eindproduct wordt gemaakt, zijn de veiligheidseisen hoog. Niet alleen om te voldoen aan de aangescherpte wetgeving, maar vanzelfsprekend ook voor de veiligheid van alle aanwezigen in de productieomgeving. We helpen je verder met ATEX-veiligheidsbeleid om explosiegevaar in de industrie tot een minimum te beperken. 

Risico’s voorkomen en beheersen

Voldoen aan de ATEX-richtlijnen is complex, tijdrovend en specialistisch. Zeker wanneer in jouw bedrijf sprake is van een grote diversiteit aan ATEX-zones. Dan zoek je naar pragmatische oplossingen om risico’s te voorkomen én te beheersen.

 • Door multidisciplinair te werken maken we gebruik van onze kennis op gebied van werktuigbouwkunde, procestechnologie en industriële automatisering
 • De juiste persoon op de juiste plek. Projectmatig, gedetacheerd of als consultant   
 • Korte lijnen, snelle beslissingen  
 • Écht maatwerk. Samen kijken we naar de beste oplossing 

Voldoe aan de ATEX-richtlijnen

ATEX 114 (ATEX 95 of de ATEX-productrichtlijn): Deze richtlijn is van toepassing op apparatuur en beschermingssystemen die bedoeld zijn voor potentieel explosiegevaarlijke omgevingen. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de vereisten van deze richtlijn voordat ze op de Europese markt worden gebracht.

ATEX 153 (ATEX 137 of de ATEX-werkplekrichtlijn): Deze richtlijn heeft betrekking op de bescherming van werknemers die werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Werkgevers moeten maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van hun werknemers te waarborgen in overeenstemming met deze richtlijn.

Onze werkzaamheden op gebied van ATEX

Samen op weg naar een veilige productieomgeving. Explosieveiligheid begint bij een goed samenspel tussen techniek, mens én organisatie: slimme ontwerpen, werkbare procedures en vakbekwame medewerkers. Je vindt bij ons producten en diensten die je op verschillende manier helpen om ATEX te implementeren én te borgen. Van voorproject en oriëntatiefase tot en met pre-engineering.

 • Inventarisatie ATEX-componenten, eventueel inclusief tagging

 • Identificeren van mogelijke risico’s

 • Onderzoeken van oplossingen

 • Advies schrijven om ATEX Compliancy te bereiken

 • Technische specificaties schrijven (Mechanisch)

 • Offerte/design aanvraag explosie suppressie systeem

 • Zoneringstekeningen reviewen

 • P&ID en TAG-lijst updaten (eventueel inclusief nalopen in de fabriek)

 • Opstellen kostenraming voor investeringsaanvraag

 • Engineering mechanische aanpassingen

 • Basis of Design

 • Opstellen Safety Design Handboek

 • Opstellen Baseline measurement

 • Opstellen EDB

Meegaand waar mogelijk; eigenwijs waar nodig

Specifieke taken uitbesteden of juist het gehele projectbeheer aan ons overlaten? We gaan samen kijken wat het beste past. Jij behoudt de controle over je eigen plan, ontwerp en uitvoering. Wij staan voor korte lijnen en flexibel samenwerken. Ondersteuning nodig voor een kort project of langdurig de hulp nodig van een heel team? Projectmatig, via detachering of zelfs met een hybride site based team gaan wij met je uitdaging aan de slag.

Door projectmatig te werken zijn wij het verlengstuk van de projectenorganisatie van jouw organisatie. Met de benodigde informatie vanuit jouw organisatie gaan we met onze kennis en kunde aan de slag.

Onze opdrachtgevers

Welke expertise sluit nog meer aan bij je plannen?

Door integraal te werken halen we het meeste uit onze kennis en samenwerking. Ontdek wat we nog meer kunnen betekenen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over specifieke expertises of om te bespreken hoe we jou kunnen ondersteunen.

Bekijk al onze expertises

Van ontwerp tot realisatie – we staan voor je klaar

Onze specialisten op het gebied van ATEX staat klaar om jouw ambities werkelijkheid te maken voor een efficiënter en duurzamer proces. We kijken ernaar uit om met jou in gesprek te gaan. Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op. 

"*" indicates required fields

Meer informatie?

Vul het formulier in of neem direct contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelgestelde vragen

ATEX is een richtlijn met het doel om de veiligheid en gezondheid van werknemers in gebieden waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar te waarborgen. Bedrijven en organisaties die werken in explosiegevaarlijke omgevingen dienen maatregelen te nemen zodat werknemers op een veilige manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.