Schone fietspaden voor de gemeente Nijmegen

Een fijner leefmilieu

Weinig dingen zijn zo vanzelfsprekend als lucht. We ademen het in. We verplaatsen ons er doorheen, op weg naar ons werk. Toch is lucht misschien niet zo vanzelfsprekend als je misschien had gedacht. We moeten hard werken om deze lucht zo schoon mogelijk te houden. Om hier weerstand aan te bieden en voor een fijner leefmilieu te zorgen, werkt Clafist Chantal Oversteegen als adviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen.

Adviseur luchtkwaliteit gemeente Nijmegen

Chantal Oversteegen weet alles over de technische kant van luchtkwaliteit én het modelleren hiervan. Voor de gemeente Nijmegen ontwikkelt ze met haar team verschillende maatregelen die helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze monitort de luchtkwaliteit in de stad, rapporteert en houdt bij hoe de luchtkwaliteit zich ontwikkelt.

Dat zit wel snor

In 2020 heeft Chantal gewerkt aan een subsidieregeling voor brom- en snorfietsen. Dankzij de regeling wordt het mogelijk om oudere brom- en snorfietsen van de fietspaden te weren. Brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen bij het langsrijden voor een piek in luchtverontreinigende stoffen. Daar hebben mensen op het fietspad en op het voetpad ernaast last van. Zeker de benzinemotoren van voor 2011 zorgen voor veel uitstoot.

“Per 1 december 2020 hebben we de subsidieregeling ingevoerd, met deze regeling wordt het mogelijk om oude brommers of snorfietsen te laten slopen en een nieuw (elektrisch) vervoermiddel aan te schaffen. De regeling is een groot succes, de subsidiepotjes voor 2020 en 2021 zijn al helemaal gebruikt.” vertelt Chantal.

Het meten van resultaat

Wat heeft deze regeling – naast lege subsidiepotjes – opgeleverd? “Dat gaan we de komende tijd zien,” vertelt Chantal. “We hebben deze regeling gebaseerd op eerdere onderzoeken. Met name benzinemotoren van voor 2011 veroorzaken grote pieken in de luchtverontreiniging. We gaan later dit jaar in onze wagenparkscans meten of de regeling het gewenste effect heeft gehad – namelijk het afnemen van deze verontreinigende voertuigen.”

Clafist bij de gemeente

Chantal is niet de enige Clafist die bij de gemeente werkt. Alleen al bij de gemeente Nijmegen werkt een leuke club Clafisten, waarvan het grootste deel aan het Waalsprong woonwijk project werkt.

Zie jij een functie bij een gemeente of andere overheid ook wel zitten? Dat snappen we! Geef dit vooral bij ons aan wanneer je een open sollicitatie stuurt, dan gaan wij kijken of we de perfecte match voor jou hebben. Krijg je er meteen de familie C helemaal gratis bij – als dat geen feestje is!

Bekijk onze sector energie   Bekijk meer projecten