Ga naar inhoud
Expertise

Stedelijke verlichting en lichtarchitectuur

De kunst van het verlichten van onze steden

Meer informatie?

Stedelijke verlichting en lichtarchitectuur: meer dan cijfers

Stedelijke verlichting en lichtarchitectuur draait traditioneel om technische ontwerpen, waar cijfers domineren. Als die cijfers kloppen, wordt het lichtontwerp als geslaagd beschouwd. Maar hoe zit het met onze menselijke beleving? Voelen we ons ’s avonds nog steeds thuis in onze straten? Durven we ontspannen een avondwandeling te maken? Is de stad betoverend genoeg om ’s avonds laat op het terras te genieten? Wij kijken verder dan alleen de cijfers.

Ons team stedelijke verlichting en lichtarchitectuur stelt de mens centraal. Duurzaam verlichten en de duisternis respecteren is essentieel voor een goed lichtontwerp.

Samenwerken van concept tot realisatie

Een integrale samenwerking met architecten en ontwerpers staat bij ons centraal om oplossingen te realiseren die ertoe doen. We zijn betrokken vanaf het begin van een project, nemen de leiding en verzorgen elk facet van het proces, van onderzoek en visie tot het ontwerp, contract en uitvoeringsbegeleiding.

We plaatsen de juiste persoon op de juiste plek, of dat nu projectmatig, als gedetacheerde professional, of als consultant is. Deze flexibiliteit stelt ons in staat om de behoeften van elk project nauwgezet te vervullen.

Ons brede netwerk en integrale aanpak stellen ons in staat om verder te kijken dan de directe vraag. We verkennen dieper, denken creatiever en bieden de meest innovatieve en ingenieuze oplossingen. We streven naar totaal succes.

De bouwstenen voor stedelijke verlichting en lichtarchitectuur

Wanneer we het hebben over stedelijke verlichting en lichtarchitectuur, zijn er essentiële bouwstenen die de basis vormen voor succesvolle projecten:

  • Lichtvisie: Het vermogen om verlichtingsoplossingen te ontwikkelen die zowel rekening houden met menselijke behoeften als met de specifieke ambities van een project. Hier draait het om het begrijpen van de mensen en de omgeving die je verlicht.

  • Lichtontwerp: De kunst van het vertalen van technische eisen naar een tastbaar en realiseerbaar ontwerp. Het is het creatieve proces waarin de visie tot leven komt.

  • Lichtberekening: De vaardigheid om met berekeningen aan te tonen dat de verlichtingsinstallatie voldoet aan de gestelde eisen, zowel op papier als in praktijk.

  • Contractselectie: Het kunnen identificeren en kiezen van de meest geschikte contractvorm om de lichtvisie en het lichtontwerp succesvol te realiseren, van concept tot daadwerkelijke uitvoering.

Deze bouwstenen vormen de basis van onze aanpak, waarbij we de menselijke ervaring, technische expertise en doelgerichte uitvoering combineren om stedelijke omgevingen te verrijken met inspirerende verlichting en architectuur.

Onze lichtvisie in actie

Om te zorgen voor veilige, aantrekkelijke en duurzaam verlichte steden, dorpen en gebouwen, begint ons proces met het definiëren van een lichtvisie. Deze visie vormt de basis voor al onze plannen en kan zelfs het ontwerp van de openbare ruimte beïnvloeden. Dit is hoe we te werk gaan:

  • Analyse van de bestaande situatie: We starten met een grondige analyse van de huidige situatie of een stedenbouwkundig plan voor een nieuwe omgeving. Dit omvat ook het uitvoeren van een stakeholderonderzoek om de diverse belangen te begrijpen.
  • Strategie analyse en uitwerking: We ontwikkelen en verfijnen onze strategie op basis van de verzamelde gegevens. Dit stelt ons in staat om de beste aanpak te bepalen voor het creëren van een veilige en aantrekkelijke verlichte omgeving.
  • Opstellen van nacht- of avondbeeld: We gaan verder met het opstellen van een nacht- of avondbeeld dat zich richt op de hele omgeving. Hierbij besteden we bijzondere aandacht aan de identiteit van de plaats, zodat het lichtontwerp naadloos aansluit bij de unieke kenmerken van de locatie.

Onze lichtvisie is de drijvende kracht achter het bereiken van doelstellingen voor kwalitatieve verlichting, waarbij esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

Onze opdrachtgevers

Welke expertise sluit nog meer aan bij je plannen?

Onze specialisten werken graag integraal samen. Bijvoorbeeld met ons team stedenbouw en landschapsontwerp. Zo ontstaat er een mooi staaltje multidisciplinair werk. Ontdek met welke specialismen wij nog meer nauw samenwerken.

Bekijk al onze expertises

"*" indicates required fields

Meer informatie?

Vul het formulier in of neem direct contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelgestelde vragen

Betere vraag: Wat levert het op? Wij hebben maar één belang: het beste lichtplan voor onze opdrachtgever. Dat komt inderdaad niet gratis, maar dan heb je ook echt het beste lichtplan met de laagst mogelijke realisatie- en onderhoudskosten, vraag onze projectmanagers en krijg snel een indicatie.

Leveranciers ondersteunen soms met “gratis” lichtplannen. Die betaal je natuurlijk zelf, via de producten. Belangrijker is dat de leverancier maar één belang heeft: producten verkopen.

Zo snel mogelijk mee beginnen, niet wachten tot er een definitief constructief-, civiel- of spoorontwerp ligt, het te laat beginnen zorgt vaak voor belemmeringen en mogelijkheden en extra kosten.

Licht is niet alleen maar een installatie, maar ook een vormgevend middel. Wil je daar optimaal gebruik van maken? Dan moet het met de architectuur mee ontworpen worden. Schakel de lichtontwerper dus zo snel mogelijk in.

We maken geen lichtplannen, maar een ontwerp van een ruimte in de avond en nacht. Soms is dat een donkerplan. Ons ontwerp is geen plan om te verlichten, dat is geen doel op zich. Het gaat om het ondersteunen van de functionaliteit van een gebied in de avond en nacht en soms betekent dat dat er geen verlichting wordt geplaatst. Die onderscheidende aanpak van CLAFIS begint met een lichtvisie, een stedenbouwkundige blik op het nachtbeeld.