Nieuws

CLAFIS Ingenieus werkt aan nieuwe openbare verlichting gemeente Waadhoeke

CLAFIS heeft voor de gemeente Waadhoeke het ontwerp gemaakt voor de openbare verlichting langs de doorgaande wegen in vier dorpen. De oude openbare verlichting was aan vervanging toe. De Friese gemeente heeft CLAFIS de opdracht gegeven om het gehele vervangingsproject voor te bereiden én de uitvoering te begeleiden.

In de dorpen Menaam, Marssum, Berlikum en Dronryp was het creëren van een eigen identiteit van de doorgaande wegen onderdeel van de opdracht. Inmiddels is de uitvoering in Berlikum gereed. Ook Dronryp is bijna klaar. Zie onderstaande afbeeldingen.

Onze ontwerpers hebben voor de opdracht eerst de omgeving en de betreffende wegen bestudeerd. Deze wegen bleken allen een pittoreske uitstraling te hebben, waardoor het gevaar schuilde dat de nieuwe verlichting afbreuk zou doen aan deze sfeer. Daarom is gekozen voor een optisch traditionele kromstafmast met een pendelarmatuur. De pendelarmaturen ogen traditioneel, maar zijn voorzien van een moderne led-lichtbron. Deze led-lichtbron voorkomt door de goede richtmogelijkheden lichtvervuiling en lichthinder. Ook worden deze pendelarmaturen gedimd tijdens de nachtelijke uren. Zo brand de verlichting tussen 0:00 en 05:00 op halve sterkte, omdat er zeer weinig bewegingen zijn.

De gemeente is zeer tevreden over de geadviseerde oplossing. ‘Het ontwerp van CLAFIS past erg goed bij de sfeer in onze dorpen. Door de led-verlichting goed te berekenen is de uiteindelijke lichtuitstraling niet hinderlijk en de lichtvervuiling van de oude installatie is volledig verdwenen’, aldus de opdrachtgever van de gemeente Waadhoeke.

Het expertiseteam Verlichting is binnen CLAFIS één van de expertises in de sector Infrastructuur. Het team adviseert overheden, bedrijven en particulieren in de toepassing van (openbare) buitenverlichting. De werkzaamheden variëren van bijvoorbeeld het lichtontwerp voor een enkele straat in de gemeente Loppersum tot en met de advisering van Rijkswaterstaat voor project ‘Ring Utrecht A27, A28 & A12’. Van een materialisatieadvies tot het begeleiden van verduisteringstrajecten waar verlichting juist weggehaald moet worden. CLAFIS adviseert in alle aspecten van de verlichting.

Meer informatie over de expertise Openbare Verlichting is te vinden op de expertisepagina.