Ga naar inhoud
Expertise

Verlichting railinfra en stationsomgeving

Toegankelijke, prettige en veilige omgevingen

Meer informatie?

Functioneel, sfeervol en duurzaam verlichten railinfra en stationsomgeving

Het team verlichting van CLAFIS geeft de stationsomgeving de aandacht die het verdient, met projectpartners integreren we de verlichting naadloos in benodigde totaalontwerp.

Bij een lichtvisie voor een stationsgebied krijgt de mens natuurlijk veel aandacht, maar er wordt ook goed gekeken naar het ondersteunen van de functionaliteit van de transferfunctie, comfort en sfeer. Alles voor een toegankelijke, prettige en veilige omgeving.

Een toegankelijke openbare ruimte

Een stationsgebied is anders dan een ontsluitingsweg of woonstraat. Ook de beperkingen van de mens spelen bij railinfra en stationsverlichting een rol: in lijn met richtlijnen en wetgeving voortvloeiende uit het VN Verdrag Handicap faciliteren we optimale toegankelijkheid ook voor ouderen en mensen met een visuele beperking. Zoals de CROW-publicaties voorschrijven, werken onze lichtontwerpers hierin nauw samen met de ontwerper van de openbare ruimte.

Slim verlichten met oog voor verduurzaming en biodiversiteit

In lichtvisies nemen onze specialisten duurzaamheid en biodiversiteit standaard mee. Verduurzaming begint bij het kiezen van duurzame en zo mogelijk circulaire producten. Maar het energieverbruik en de mate van lichtvervuiling wordt ook bepaald door het gebruik. Slimme verlichting is aangepast aan de situatie.

Tijdens de spits een hoge verlichtingssterkte, aangepast aan het drukke verkeer en haastige mensen. Later op de avond wordt het licht warmer met meer aandacht voor ontspanning. Na middernacht schakelen we alle overbodige verlichting uit en blijft een zachte, maanlichtachtige basisverlichting over. Zo verminderen we ook de impact van licht op het nachtleven van dieren.

Van mensgerichte visie naar werkzaamheden in verlichting

Wat we allemaal doen?

  • Lichtvisie en -ontwerp: Het vertalen van eisen vertalen naar een concreet maakbaar ontwerp

  • Lichtberekening: Het door middel van calculatie aantonen dat voldaan wordt aan de eisen

  • Lichtmetingen: Het meten aan een verlichtingsinstallatie ter controle (garantiemeting) of als onderdeel van onderzoek

  • Variantenstudie om de effectiviteit van de gekozen verlichtingsoplossing te bepalen

  • Werkvoorbereiding en Uitvoeringsbegeleiding, om te zorgdragen voor een zo goed mogelijke realisatie

  • Assets inventariseren en inspecteren: voor inzage in kwaliteit en hulp bij verduurzaming

“Licht is een eerste levensbehoefte, licht is beleving. Je kunt met de juiste verlichting positief bijdragen aan gezondheid, veiligheid, beeldkwaliteit en biodiversiteit.”

Elkin Petrici | Projectmanager

Werkvoorbereiding voor verlichting in de openbare ruimte

Werkvoorbereiding is waar onze verlichtingsspecialisten veel voor worden gevraagd. Met een team zorgen wij voor de benodigde voorbereiding van werkzaamheden én begeleiden we na aanvang de werkzaamheden tot een succesvolle opleveren. Van uitvoeringsontwerp installaties en faseringsplannen tot uitvoeringsbegeleiding en FAT/SAT-uitvoering helpen we je project verder.

Onze opdrachtgevers

Welke expertise sluit nog meer aan bij je plannen?

Onze specialisten werken graag samen met projectpartners. Bijvoorbeeld met ons team van stedenbouw of contractmanagement. Zo ontstaat er een mooi staaltje multidisciplinair werk. Ontdek met welke specialismen wij nog meer nauw samenwerken.

Bekijk al onze expertises

"*" indicates required fields

Meer informatie?

Vul het formulier in of neem direct contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.