Gemeente Nijmegen: Stedelijk en landschappelijk ontwerp voor de leefbare stad van straks

Vormgeven van de stedelijke leefomgeving

In Nijmegen werkt CLAFIS sinds vier jaar mee aan het vormgeven van de stedelijke leefomgeving. De tiende stad van Nederland kent interessante uitdagingen op het gebied van woningbouw, energie, klimaaten mobiliteit. Een kolfje naar de hand van Team Leefomgeving. Hoe zorgen zij dat ‘Nimwegen’ ook in de toekomst eefijne, leefbare stad blijft? Een gesprek met Roelof Geijteman en Barbara Kurstjens van de Gemeente Nijmegen.

Ingrijpende ruimtelijke opgaven   

Nijmegen claimt de oudste stad van Nederland te zijn. Met zo’n rijke historie zal de stad haar groei zorgvuldig moeten plannen, ook gezien de grote ruimtelijke opgaven die er liggen. Roelof Geijteman, Manager Bureau Ruimtelijke Planvorming bij de gemeente: ‘Klimaat, warmte en mobiliteit: het zijn grote vraagstukken die in onze stad vragen om een gedegen visie op stedenbouwkunde en landschapsontwerp.’

Herkenbare opgaven? Lees wat wij nog meer doen op gebied van
stedenbouwkundig ontwerp 

Team Leefomgeving werkt in Nijmegen in wisselende samenstelling met gemiddeld zes Clafisten. De stedenbouwers, landschapsontwerpers, omgevingsmanagers en projectbeheersers van CLAFIS kunnen er hun hart ophalen, want in de stad lopen prachtige uitdagingen. Deels komen deze voort uit de Nijmeegse ambitie om de komende jaren 10.000 woningen toe te voegen aan de stad. 

Samen met CLAFIS van planvorming naar uitvoering  

Een fors deel van de geplande Nijmeegse woningbouw komt voor rekening van het project Winkelsteeg. ‘Op dit voormalige bedrijvengebied hebben we meer dan 3.000 woningen gepland inclusief tal van openbare voorzieningen en nieuwe ontsluitingswegen’, vertelt Barbara Kurstjens, Contractbeheerder Raamcontract Inhuur bij de gemeente. ‘Een ander groot gebiedsontwikkelproject is Nyma, vernoemd naar de N.V. Kunstzijdespinnerij NYMA. Hier creëren we een bruisende plek met ruimte voor ontmoeten en ondernemen, sport en spel, cultuur en evenementen. En dat met behoud van de historische industriële sfeer.’  

Ondertussen gaat in hartje centrum ook het hele stationsgebied op de schop. En tegenover de oude stad is de Vinex-wijk Waalsprong met 19.000 geplande woningen nog steeds in ontwikkeling. Barbara: ‘Bij vrijwel alle genoemde projecten zijn de Clafisten van Team Leefomgeving betrokken om van planvorming naar concrete uitvoering te komen. Het mooie is dat ze volop meedraaien met onze organisatie en als volwaardige teamleden gezien worden.’ 

Bij gebiedsontwikkeling komt veel kijken. Lees ook wat wij doen op gebied van omgevingsmanagement. 

‘Geen omkijken naar’  

In september jl. is de samenwerking met de gemeente Nijmegen contractueel verlengd voor nog eens zes jaar. Daaruit spreekt tevredenheid en vertrouwen, mogen we dat zo concluderen? Barbara: ‘Zo’n contractverlenging gebeurt natuurlijk na een openbare aanbesteding. CLAFIS heeft opnieuw een goed aanbod gedaan. Dat is de zakelijke kant.  

Persoonlijk vind ik het heel prettig om samen te werken met de Clafisten van Team Leefomgeving. Ik kan snel schakelen met mijn vaste contactpersoon, commercieel projectmanager David Hoogeveen. Op hem kan ik bouwen en de samenwerking is gewoon erg plezierig.’ Ook het kennisniveau van de Clafisten valt bij de gemeente Nijmegen in de smaak. 

‘Ik merk dat CLAFIS daarin investeert. Ze weten voor ons steeds de juiste experts te vinden en nemen verantwoordelijkheid voor het niveau van hun mensen. Met sommige Clafisten hebben we bijvoorbeeld ontwikkelafspraken gemaakt: die opleidingstrajecten regelt CLAFIS allemaal. Daar hebben wij geen omkijken naar’. 

Roelof Geijteman,
Manager Bureau Ruimtelijke Planvorming

Ook onderling houden de Clafisten elkaar uitstekend in de wedstrijd door casussen te bespreken en elkaar te ondersteunen. Stuk voor stuk belangrijke redenen waarom het ontzorgen door CLAFIS zo goed werkt binnen een grote gemeente als de onze.

Benieuwd hoe Clafisten Jip en Casimir het werk bij Team Leefomgeving en Gemeente Nijmegen ervaren?

Lees hun verhaal