Ga naar inhoud
Expertise

Verlichting voor industrie en gebouwen

Veilige, energiezuinige en productieve werkomgevingen

De kracht van mensgerichte verlichting

Zowel industriële verlichting als verlichting in gebouwen, heeft een enorme impact op het welzijn van medewerkers op de werkvloer. Achter goede verlichting zit onderzoek en een goed plan. Door verlichting af te stemmen op de visuele taken van de gebruiker en rekening te houden met de omgeving én gebruiker, voorkomen we onveilige situaties en verzuim. Maar nog belangrijker, met de juiste verlichting kunnen we een aangename, gezellige en productieve werkomgeving bevorderen. Het kiezen van de juiste verlichting en het opstellen van doordachte lichtplannen voor fabrieken en kantoren is dan ook een interessante uitdaging.

Onze specialisten, met jarenlange ervaring en een mensgerichte lichtvisie gaan graag de uitdaging aan. We streven naar de meest veilige, energiezuinige en productieve werkomgevingen.

Lichtspecialisten met visie

Verlichting is een vak. Daarom hebben we bij CLAFIS een volledig specialistisch team gericht op verlichting voor industrie en gebouwen. Wij doen dingen anders, door licht vanaf begin tot eind mee te nemen in alle projecten. Zo behalen we samen het mooiste, meest duurzame en efficiënte resultaat. Met mens als uitgangspunt.

 • Wij hebben een grote groep van specialisten met veel ervaring in onderzoek, ontwerp, contracten en uitvoeringsbegeleiding
 • Wij hebben veel kennis van en over de regelgeving van verlichting in de sectoren railinfra-, gebouwen en de stationsomgeving
 • Wij leveren ingenieursdiensten vanuit onze kantoren of tijdelijk bij de klant.
 • Wij werken conform de NSVV gedragscodes, voor aantoonbaar kwalitatieve lichtberekeningen

 

‘Licht is een eerste levensbehoefte, licht is beleving. Je kunt met de juiste verlichting positief bijdragen aan gezondheid, veiligheid, beeldkwaliteit en biodiversiteit’

Elkin Petrici | Projectmanager

Verlichting voor industrie en gebouwen vraagt om een mensgerichte aanpak

Voor de medewerkers begint het bij het kunnen doen van je werk: is er voldoende licht om je taak goed en veilig uit te kunnen voeren? In een industriële omgeving is veiligheid van belang en goede verlichting helpt daarbij. Goede gelijkmatigheid, kleurweergave, geen verblinding, etc. Een kantooromgeving is meestal niet de plek waar we draaiende machines aantreffen. Hier denken we eerder aan een inspirerende werkomgeving die samenwerken op een natuurlijke manier bevordert. En ook hier is het voorkomen van verblinding en het zorgen voor goede arbeidsomstandigheden belangrijk.

Nadenken over licht in een vroeg stadium maakt het mogelijk om verlichting bouwkundig te integreren. De lichtadviseur kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan het bepalen van interieurkenmerken.

Onze werkzaamheden in verlichting

Ons team verlichting voor industrie en gebouwen is gespecialiseerd in het ontwerpen van verlichtingssystemen die variëren van kantoren tot industriële omgevingen, van productie locaties tot toegangswegen, parkings en terreinen. We bieden een breed scala aan diensten om aan diverse behoeften en ambities te voldoen.

Wat we allemaal doen?

 • Lichtvisie en -ontwerp: Het vertalen van eisen vertalen naar een concreet maakbaar ontwerp.

 • Lichtberekening: Het door middel van calculatie aantonen dat voldaan wordt aan de eisen.

 • Lichtmetingen: Het meten aan een verlichtingsinstallatie ter controle (garantiemeting) of als onderdeel van onderzoek.

 • Bedrijfsvoering elektrische installaties: Het organiseren van een veilige beheersituatie voor de elektrische installatie conform de NEN3140.

 • Het bepalen van passende aanbestedingsvorm en het opstellen van stukken en begeleiden van een aanbesteding tot en met gunning aan de meest geschikte partij.

 • Variantenstudie om de effectiviteit van de gekozen verlichtingsoplossing te bepalen.

 • Werkvoorbereiding en Uitvoeringsbegeleiding, om te zorgdragen voor een zo goed mogelijke realisatie.

Werken voor het lekkerste merk van Nederland

”Goede verlichting is zeker voor productiemedewerkers essentieel. Om te zorgen voor kwaliteit is de juiste taakverlichting nodig. En ook een goede verlichting voor oriëntatie, want struikelen door matig zicht kan in een fabriek ernstige gevolgen hebben. In het Bouwbesluit en Arbobesluit zijn dan ook strikte verlichtingseisen vastgelegd voor fabriekshallen zoals die van Verkade.”

Lees meer

Werkvoorbereiding voor verlichting in de industrie

Werkvoorbereiding is waar onze verlichtingsspecialisten veel voor worden gevraagd. Met een team zorgen wij voor de benodigde voorbereiding van werkzaamheden én begeleiden we na aanvang de werkzaamheden tot een succesvolle oplevering. Van uitvoeringsontwerp installaties en faseringsplannen tot uitvoeringsbegeleiding en FAT/SAT-uitvoering helpen we je project verder.

Onze opdrachtgevers

Welke expertise sluit nog meer aan bij stedenbouw?

Door ingenieuze ontwerpvaardigheden en actuele kennis van oplossingen zijn onze specialisten in staat om voor ieder gebied vernieuwende oplossingen te bedenken die kansen bieden. Wij luisteren, ontwerpen en vertellen een integraal verhaal in een plan of pakkende presentatie. Stedenbouw is de verbindende factor. Door integraal te werken halen we het meeste uit onze kennis en samenwerking. Ontdek wat we nog meer kunnen betekenen. 

Bekijk al onze expertises

"*" indicates required fields

Meer informatie?

Vul het formulier in of neem direct contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelgestelde vragen

Betere vraag: Wat levert het op? Wij hebben maar één belang: het beste lichtplan voor onze opdrachtgever. Dat komt inderdaad niet gratis, maar dan heb je ook echt het beste lichtplan met de laagst mogelijke realisatie- en onderhoudskosten, vraag onze projectmanagers en krijg snel een indicatie.

Leveranciers ondersteunen soms met “gratis” lichtplannen. Die betaal je natuurlijk zelf, via de producten. Belangrijker is dat de leverancier maar één belang heeft: producten verkopen.

Zo snel mogelijk mee beginnen, niet wachten tot er een definitief constructief-, civiel- of spoorontwerp ligt, het te laat beginnen zorgt vaak voor belemmeringen en mogelijkheden en extra kosten.

Licht is niet alleen maar een installatie, maar ook een vormgevend middel. Wil je daar optimaal gebruik van maken? Dan moet het met de architectuur mee ontworpen worden. Schakel de lichtontwerper dus zo snel mogelijk in.

De informatieplicht energiebesparing is ervoor bedrijven die op hun bedrijfslocatie jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas of een equivalent daarvan verbruiken. Deze moeten eens in de 4 jaar rapporteren aan uw bevoegd gezag over het naleven van de eisen bijvoorbeeld over het toepassen van energiebeperkende maatregelen, zoals het toepassen van ledverlichting. Bij vervanging van lampen en armaturen is men nu verplicht over te stappen op ledlampen en armaturen.

Veel beheerders en gebouweigenaren kiezen nu voor het 1-op-1 vervangen van lampen en armaturen, zonder te kijken naar de lichtkwaliteit. CLAFIS adviseert en helpt om vooraf te analyseren wat de huidige lichtsituatie is en vergelijkt deze met vigerende regelgeving voor de visuele taken en de omgevingscondities. Vaak is een verlichtingsinstallatie die vernieuwd wordt al ruim 20 jaar oud en komt het gehanteerde lichtniveau niet meer overeen met de uit te voeren werkzaamheden. Met een nieuw efficiënt lichtplan kan gezorgd worden dat er bij de overstap op ledverlichting kwaliteit wordt toegevoegd, hiervoor kijken wij ook naar ARBO vereisten.